La 19a edició de l’Escola d’Estiu de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya (AEMCAT) s'ha celebrat del 8 a l'11 de juliol, a Lloret de Mar, amb una 80a de mestres participants, provinents d’arreu de Catalunya.
Les jornades van iniciar amb la xerrada a càrrec del percussionista i bateria Santi Serratosa i el músic i compositor Xavier Piñol, que van presentar el projecte 'Amb un xic de flow', una sardana composta per Piñol i una coreografia creada per Serratosa. També va ser-hi present Imma Pujol, responsable de l’Àrea de formació i igualtat de SomSardana, que va introduir el moviment sardanista i les principals campanyes escolars d’ensenyament de la sardana als mestres participants.
"El taller de la sardana 'Amb un xic de flow' d'en Xavier Piñol i la coreografia d'en Santi Serratosa, així com l'explicació de les campanyes de SomSardana ha donat eines als 80 mestres participants per portar la sardana a les aules."
Imma Pujol, responsable de l’Àrea de formació i igualtat de SomSardana.
L’escola d’estiu, que enguany s’ha denominat ‘Tots som Pop’ ha treballat la sardana amb percussió corporal, un projecte que va ser impulsat pels Amics de la Sardana de Premià de Mar i que comptà amb el finançament de SomSardana a través de la convocatòria Innovem. 'Amb un xic de flow' també va servir per crear un fons documental de recursos pedagògics sardanistes pel professorat. La coreografia incorpora els curts i llargs propis de la sardana tradicional i inclou passos de percussió corporal més propis de la música urbana per fer arribar la sardana als més joves d’una manera diferent.
Una de les activitats especials de l’escola d’estiu d'enguany ha estat la ballada de sardanes que va tenir lloc dijous a la nit a la Roca d'en Maig de Lloret per la cobla La Flama de Farners gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Lloret. Aquesta ballada va incloure en el repertori la sardana 'Amb un xic de flow' de la que se n’ha fet un enregistrament coreogràfic amb tots els mestres participants gràcies a la col·laboració de SomSardana.
El leitmotiv de les jornades d'enguany era el "pop", en tant que es buscava la simbiosi entre el pop modern i el pop de la cultura "popular". Per aquesta raó també es va programar el concert de Brunzit, un grup de ball folk i música d'arrel.
"Estem molt contents, ha sigut un èxit. Els participants s'ho han agafat amb molta il·lusió. De fet, poder dur a terme la ballada i la coreografia del projecte d'en Santi i d'en Xavi a la plaça va ser com màgia".
Anna Farrés Llobet, Presidenta d'AEMCAT.
Aquestes jornades d’estiu han servit per apropar la sardana i la cobla a la vuitantena de mestres participants, que a partir d’ara podran apropar d’una manera diferent els seus alumnes a l’extens món de la sardana i de la cobla.