Rosselló del Segrià s’ha vestit de gala aquest dissabte 25 de gener per acollir la gran festa del sardanisme lleidatà: la 29a edició de la Nit de la Sardana, organitzada per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, junt amb l’Ajuntament de Rosselló i amb la col·laboració de Ràdio Rosselló i la Colla Sardanista Purpurina. L’acte ha comptat amb la presència del Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, Josep Rull, que ha presidit l’entrega dels premis Rotllana i Sardalleida, així com dels reconeixements a les colles participants en el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. La festa també ha servit per anunciar que Artesa de Segre serà la seu de la Nit de la Sardana 2026.
A les sis de la tarda les portes del Casal rossellonès s’han obert per rebre els més de 300 sardanistes i autoritats convidats a la Nit de la Sardana. L’alcalde del municipi, Joan Andreu Urbano, ha donat la benvinguda a tots els presents i autoritats i ha aprofitat per agrair la presència del president del Parlament de Catalunya i l’aposta de la Federació per seleccionar Rosselló com a seu de la festa del sardanisme lleidatà. Nuri Escudé, presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i el president del parlament de Catalunya, Josep Rull, també s’han dirigit als presents i han destacat el paper de la Federació, així com dels guanyadors dels premis Rotllana i Sardalleida en la difusió i la promoció de la sardana, a més de posar en relleu la gran participació en la 49a edició del Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma.
En total, s’ha reconegut l’actuació de vint-i-sis colles i grups sardanistes en les categories alevina, infantil, juvenil i categoria gran. Dimoniets de Lleida ha rebut el primer premi en lluïment de categoria aleví; la colla Escarlata de Lleida ha guanyat el primer premi en categoria infantil; la categoria juvenil va ser encapçalada per Guspira de Lleida i la categoria gran per Dolç Infern, també de la capital de la Terra Ferma.
El premi Sardalleida 2025, que s’atorga anualment per agrair la tasca d’una personalitat o entitat en favor de la sardana a les terres de Lleida, ha estat enguany per l'associació de Músics per la Cobla per l'organització de la Beca Josep M. Bernat de Bellpuig amb la col·laboració de l'Ajuntament de Bellpuig. La presidenta de la Federació, Pepita Solsona, ha valorat la tasca de l’associació i l’ajuntament “per mantenir durant 30 anys la Beca que promou el talent de joves compositors des de les Terres de Lleida, fet que possibilita que hi hagi un relleu generacional en el món de la cobla. Un gran exemple ho veiem en què molts dels guanyadors dels darrers anys ja estan tocant en algunes de les cobles més importants del país”. Josep Maria Sarracant, president de Músics per la Cobla, ha estat l’encarregat de recollir el premi de mans de Solsona. D’altra banda, també s’ha atorgat un reconeixement a l’Ajuntament de Bellpuig, el qual ha estat entregat pel president del Parlament.
El premi Rotllana 2025 ha reconegut la tasca de La Xarxa de Comunicació Local, per l'aposta pel món de la sardana als seus mitjans, per ser l'únic mitjà de comunicació i audiovisual d'àmbit català que manté contingut sardanista a la seva plataforma La Xarxa+ i, a través d'un dels mitjans més importants de Catalunya, fan que el món de la Sardana arribi a un ampli públic que fins ara la desconeixia. El premi ha estat entregat pel president del Parlament, Josep Rull i l’ha recollit la cap de continguts de La Xarxa, Joana Vallès.
Aquesta mateixa nit també s’ha anunciat la pròxima seu de la Nit de la Sardana: Artesa de Segre. El seu alcalde, Francesc Puigpinós ha rebut el relleu per part de l’alcalde de Rosselló, Joan Andreu Urbano. També s’ha fet un reconeixement a la figura de Joaquim Fabrés, el qual ha estat set anys el Cap de Comunicació de la Federació i que ha deixat el càrrec recentment per jubilació.
La colla Purpurina, que enguany compleix deu anys, també ha estat apadrinada per la colla Estol-Espígol i les MiniPurpurines per la colla Estelats, les dues d'Agramunt i membres del Grup Sardanista Estol. Els actes de tota la vetllada han estat presentats per les periodistes de Ràdio Rosselló, Laura Alcalde i Maria Gateu.
En acabar el sopar popular, ha tingut lloc una ballada de sardanes al mateix pavelló i amb l’acompanyament de la Cobla Jovenívola d’Agramunt.
Aquesta és la primera vegada que Rosselló acull la Nit de la Sardana, la qual se celebra des de l'any 1995 i neix amb l'objectiu de ser un espai de trobada del sardanisme lleidatà amb la participació de dansaires, colles, monitors, agrupacions, músics i públic en general. Una gran festa organitzada i consensuada per totes les branques integrades en la Federació: l'ACSTELL, la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana, el Saltem i Ballem i els Informadors Sardanistes.