SomSardana s'adhereix al manifest en defensa del català per la diada de Sant Jordi 2025

En commemoració dels 40 anys de la manifestació en defensa del català de 1985 reprimida per la policia espanyola s'ha fet públic un manifest de reivindicació de la llengua per la diada de Sant Jordi

Sardanisme

Dimecres 16 Abril 2025 - Redacció SomSardana

News Banner

SomSardana ha volgut formar part de les entitats adherides al Manifest en defensa del català impulsat per la iniciativa Sant Jordi per la Llengua que convoca la manifestació del 23 d'abril i impulsa una campanya de comunicació perquè la població se solidaritzi. L'objectiu és conscienciar i mobilitzar a la gent en pro del català i la nostra cultura. La manifestació en defensa de la llengua està programada a les 19 h a la Plaça Universitat de Barcelona.


“És important estar al costat de la llengua, ja que, com la sardana, són símbols de país.”

Xavier Tresserras, president de SomSardana.


“En el context actual de retrocés de l’ús social del català, SomSardana estem al costat de totes les iniciatives socials per promoure la llengua.”

Joan Pons i Puig, responsable de comunicació de SomSardana.



El manifest


El vespre de la diada de Sant Jordi de 1985 la policia espanyola va irrompre a la Rambla de Barcelona per reprimir una manifestació en defensa del català. L’acció va causar ferits entre els manifestants, paradistes i passejants, i va provocar grans destrosses.


La situació de la llengua 40 anys després no ha fet més que agreujar-se. El català viu un retrocés històric sense precedents. A cada any que passa, avança el procés de minorització lingüística, i segons les enquestes, avui dia només un 32% dels seus habitants la utilitza habitualment. Viure plenament en català ha esdevingut utòpic al comerç, la sanitat, l’ensenyament, el cinema o la justícia, mentre la llengua ha esdevingut el quart motiu de discriminació a Barcelona.


El model econòmic de la ciutat, basat en l’especulació immobiliària i el turisme, agreuja els efectes de la globalització, gentrifica els barris i posa en perill la cultura pròpia. La Barcelona de postal feta pels grans esdeveniments ha esdevingut una poderosa màquina de trinxar la cultura i la llengua, afavorint la política d’assimilació promoguda per l’estat espanyol. La creixent minorització de la llengua fa que aquesta perdi el seu rol de cohesió social, enfront de l’avenç del castellà i l’anglès, condemnant Barcelona a esdevenir una ciutat sense ànima. La desnacionalització de la capital és el símbol d’un procés que s’estén arreu del Principat i dels Països Catalans.


La llengua catalana no només és un instrument de comunicació. Ens connecta amb el passat i ens projecta vers l’avenir. Explica allò que ens defineix com a poble, ens iguala i ens fa més forts. El català ens singularitza davant del món, i si Barcelona és capital, és en tant que capital d’un país amb una cultura i llengua pròpies. El català ens dota de resiliència col·lectiva davant dels reptes i amenaces d’un món cada cop més globalitzat, hostil i atomitzant.


Davant d’aquesta situació, agreujada per la manca de polítiques fermes de les administracions, exigim l’aplicació de mesures valentes per promoure el català en tots els àmbits, perseguir les discriminacions lingüístiques i destinar tots els recursos necessaris a cobrir la demanda formativa de català. Davant de la situació d’emergència lingüística que vivim, reivindiquem una diada de Sant Jordi per recuperar l’esperit de lluita en defensa de la llengua. Pel dret a viure plenament en català. Per revertir els efectes d’un model de ciutat que, fent bandera d’un fals cosmopolitisme, ha esdevingut l’agent més efectiu a l’hora de destruir la llengua i cultura pròpies.


Perquè estimem i volem fer valdre la Barcelona que ens ha vist créixer o la que ens ha acollit. La de les festes majors, els mercats de barri i la vida associativa de les entitats. Aquella que esdevé universal per la seva particularitat més genuïna, sense haver de renunciar-hi. La Barcelona de la cultura popular, la de la cultura en català.


Defensar la llengua és defensar la nostra manera de ser, de resistir i de teixir comunitat. Manifestem-nos aquesta diada de Sant Jordi a les 19 h a plaça Universitat. Defensem els nostres drets i exigim a les administracions que garanteixin el dret a aprendre la llengua i a viure plenament en català.


Aquest Sant Jordi: llibre, rosa i mani!

Altres notícies recents

Sardana logo

Confederació Sardanista de Catalunya - SomSardana

https://cultura.gencat.cat/ca/inici/index.htmlhttps://www.diba.cat/https://ajuntament.barcelona.cat/ca/