Sessió Formativa de Sardana Satànica

Els joves de l'Agrupa de Molins de Reis ensenyaran a ballar la modalitat de sardana satànica el pròxim 10 de maig a l'Espai Jesús Ventura

Formació
Sardanisme

Dimarts 22 Abril 2025 - Redacció SomSardana

News Banner

La Casa de la Sardana amb l'Agrupació Folklòrica Molins de Rei col·laboren per oferir una sessió formativa de sardana satànica amb els joves sardanistes de l'AGRUPA, el pròxim dissabte 10 de maig a l'Espai Jesús Ventura, de les 15 h a les 18 h.


L’Agrupació Folklòrica Molins de Rei, L’AGRUPA, és una entitat fundada l’any 1954 amb l’objectiu principal de promoure el coneixement i la divulgació de la sardana com a dansa comuna tradicional de Catalunya.


"Per part dels joves sardanistes, el fet que es dugui a terme aquest taller a la Casa de la Sardana és un motiu de celebració, ja que, al cap i a la fi, significa que el món sardanista comença a acceptar que hi ha una altra manera de concebre la sardana, diferent de la convencional. A nosaltres ens agradaria que s'anés recuperant en l'àmbit social la visió de la sardana com a festivitat amb un tarannà de rauxa i gresca. La veritat és que ens ve molt de gust fer aquest taller."

Adrià García Alegre, membre de l'AGRUPA.


Sobre la Sardana Satànica

La "sardana satànica" o ballar fent la persiana o sardana republicana son alguns dels noms que rep aquesta forma de ballar sardanes que, tal com ens expliquen des de l'AGRUPA: consisteix a fer moure la rotllana de manera horitzontal sense puntejar cap amunt, sinó de forma més planera. Aquest estil sempre ha estat present a les places, però en els últims temps ha agafat més embranzida, sobretot perquè ha crescut en popularitat entre la gent més jove.


La musicòloga Anna Costal explica que fa 140 anys les sardanes van esdevenir un símbol revolucionari, fins i tot, les sardanes es ballaven a plaça tot disparant trets, en tant que eren una font de conflicte entre rivals del mateix poble, uns llogant una cobla i els altres llogant-ne una altra. En Jaume Ayats, filòleg i professor a la UAB explica que els joves que es volien mostrar diferents dels seus avantpassats, com passa a cada generació, volien mostrar una mica aquesta actitud característica del s. XIX "de l'home que es fa a si mateix". És més, el fet de ballar era quelcom molt masculí, perquè es podien exhibir ballant d'una manera molt plana i "dura". Probablement, si ens veiessin ballar ara, ells no se sentirien gaire identificats.


L'evolució de la sardana, tal com l'entenem actualment, es va popularitzar entre el 1900 i el 1930 gràcies a l'empenta del moviment noucentista, profundament lligat al catalanisme conservador que tenia la voluntat de renovar la cultura catalana per fer de Catalunya un país autònom, modern, i europeu, tot fomentant els valors de la raó, la precisió i l'ordre. Per aquest motiu es va promoure un estil de ball molt més harmoniós que no es donés peu a les demostracions de talent individuals, és a dir, la sardana es va "dignificar" perdent la rauxa a favor del seny.


El que queda clar és que la "sardana satànica" és una forma d'expressar amb rauxa allò que tothom que balla sardanes comparteix, i això és l'amor per "la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan".


El preu de la sessió formativa és de 15 € i les inscripcions (places limitades) es poden fer a través del correu casadelasardana@gmail.com indicant nom i cognoms, telèfon, correu i edat.


Altres notícies recents

Sardana logo

Confederació Sardanista de Catalunya - SomSardana

https://cultura.gencat.cat/ca/inici/index.htmlhttps://www.diba.cat/https://ajuntament.barcelona.cat/ca/