Aprèn a ballar
Nocions
La sardana és una dansa de germanor oberta a tothom, una dansa en cercle formada a partir de parelles.
A continuació teniu una sèrie de consells que ens poden ajudar a determinar on i quan és millor que ens posem a ballar, i com fer-ho sense perjudicar a la resta de balladors: Hem de posar-nos a ballar a la rotllana que creiem que s’acosta més al nostre nivell.
Dins la rotllana, hem de localitzar qui compta i reparteix i estar atent a les seves indicacions.
Podem entrar a la rotllana en qualsevol moment, menys quan se salta. Demanarem l’entrada des de l’exterior de l’anella tocant les mans dels dansaires tot esperant que s’obri la rotllana. Per a entrar en una rotllana ho farem trencant una contra-parella, mai una parella.
Mai no provarem de posar-nos en una rotllana que estigui assajant. No sortirem de la rotllana abans que s’acabi la sardana a no ser d’un motiu d’especial urgència.
La posició dels braços varia en funció de si estem ballant curts o llargs:
- En els curts els braços estaran avall, separats del cos amb naturalitat.
- En els llargs els braços estaran aixecats a l’altura de l’espatlla i es mantindran així durant tota la tirada.
Els curts i els llargs
Per ballar la sardana, cal principalment saber puntejar els dos passos bàsics de la dansa: els curts i els llargs.
Els curts es basen en un únic punteig del peu seguidament del canvi cap a l’altre costat, on puntejarem amb l’altre peu i així successivament fins al canvi de tirada, ballant sempre amb els braços avall.
Els llargs es ballen amb els braços alçats i es basen en un triple punteig seguidament del canvi cap a la banda oposada, per tornar a iniciar el triple punteig i així successivament. En el segon punteig, el peu creua per davant de l’altre augmentant l’elegància de la dansa.
Per enllaçar una tirada amb l’altra, qui que compta i reparteix, mana a la resta els passos que cal fer realitzant dosos, tresos o quatres al final de cada tirada segons les normes de repartiment de cada estil (empordanès, selvatà o garrotxí).