L’Abadia de Montserrat es prepara per viure la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat en l’any del Mil·lenari, una festivitat que enguany serà el diumenge 27 d’abril, però s’estendrà durant tot el cap de setmana. El P. Bernat Juliol, comissari del Mil·lenari, ha explicat els actes que s’han previst pel 26 i 27 d'abril. El missatge és de comunitat, en tant que es convida a tothom fer-se la solemnitat com a seva. Dissabte 26 d’abril: la música i els drons acompanyen la vetlla de Santa Maria
El dissabte a les 17 h començarà el gruix dels actes amb el concert que oferirà l’Orquestra Simfònica del Vallès a la plaça de Santa Maria, “Un Mil·lenari de pel·lícula!”. A les 21 h serà el torn de la Vetlla de Santa Maria, acompanyada amb cants i pregàries del Llibre Vermell de Montserrat. Aquest còdex està catalogat com a número u de la biblioteca del monestir i és l'element més representatiu de la música montserratina. Finalment, a les 22 h se celebrarà la Missa de la Vetlla de la Mare de Déu de Montserrat. Un cop finalitzada la missa, tots els assistents podran gaudir de l’espectacle de drons “1.000” a càrrec de Flock Drone Alert.
La vetlla acabarà amb una ballada de sardanes, el fet destacable és que enguany serà a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers.
A la ballada s'interpretarà la sardana del mil·lenari, "Montserrat, mil anys!" de Josep Maria Serracant, així com sardanes emblemàtiques com "La flama de la sardana" de Tomàs Gil Membrado o "Juny" de Juli Garreta com a repicó i altres sardanes relacionades amb la Moreneta i Montserrat. Diumenge 27 d’abril: la Moreneta surt en processó per primer cop en aquest mil·lenni
La missa de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, que es durà a terme a les places de l’Abadia tindrà un dels fets més destacats, en tant que la imatge serà portada en processó fins a l’altar que se situarà a la Plaça de Santa Maria. Serà el primer cop que la Moreneta surt del seu tron des del canvi de segle.
En el primer tram de la processó, sortint de la basílica i creuant l’atri, la Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat serà l’encarregada de portar la Moreneta. En el segon tram, abans de sortir de l’atri, seran els monjos de la comunitat benedictina de Montserrat els qui portaran la Mare de Déu fins a l’altar.
En aquesta missa hi participaran totes les corals vinculades a l’entorn montserratí amb l’Escolania de Montserrat, la Schola Cantorum i la Capella de Música de Montserrat. S'hi podrà veure la decoració floral confeccionada per la Federació Catalana de Catifaires.
Un cop finalitzada la missa, les sardanes prendran protagonisme en una nova ballada popular de sardanes amb la Cobla Triomfal Igualada.
Les sardanes a Montserrat
Reforçant el nexe d’unió entre el sardanisme i Montserrat, l’Obra del Ballet Popular ha encarregat al compositor gironí Josep Cassú una sardana que serà estrenada durant la 73a Trobada Sardanista a Montserrat que tindrà lloc el diumenge 26 d’octubre. L’encàrrec s'ha fet amb un doble motiu, per celebrar el 75è aniversari de l’Obra del Ballet Popular i el Mil·lenari de Montserrat, recuperant així l’esperit de la Sardana d’ofrena que l’Obra encarregava cada any per estrenar a l’aplec de la Sardana de Montserrat. Una tradició que va començar el 1953 amb ‘Roses del Brull’ de Joaquim Serra i que va arribar a la seva fi el 1982 amb la sardana ‘Fantasies de joventut’ de Josep Vicens Busquets.
El compositor Josep Cassú, doncs, se suma a la trentena de compositors que com Lluís Albert, Agustí Borgunyó, Antoni Català, Josep Sancho Marraco, Antoni Ros-Marbà o Josep Maria Ruera, entre molts altres, van escriure alguna de les sardanes d’ofrena.