Noticia
actualitat recull de premsa

Jorn Alegre, la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana 2024

14 DE FEBRER DE 2024

La sardana unitària del Dia Universal de la Sardana d'aquest 2024, previst pel diumenge, 16 de juny, serà ‘Jorn Alegre’ de Josep Serra i Bonal, en el marc del cent cinquantenari del naixement del músic compositor nascut a Perelada. 


Aquesta sardana es va estrenar fa 95 anys, l’any 1929. 


Tots els promotors d'activitats sardanistes en aquesta data i a qualsevol indret del món poden adherir-se a aquesta commemoració tot fent constar una referència expressa a la jornada a les seves programacions. Gràcies a aquest servei els darrers anys s'ha facilitat la difusió de la sardana unitària entre entitats, cobles i casals catalans de l'exterior. De fet, els darrers anys, casals com el de Grenoble (França), Basilea (Suïssa), Mendoza (Argentina) o Victòria (Austràlia) han participat en l'esdeveniment.


La voluntat del Dia Universal de la Sardana és difondre el concepte i el so de la sardana arreu. A més a més, vol crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta que uneixi totes les manifestacions sardanistes d'aquella jornada. El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l'Obra del Ballet Popular i la Confederació Sardanista de Catalunya el gestiona des del 2012.


El músic i compositor Josep Serra i Bonal, (1874- 1939)  amb només 16 anys va fundar la cobla La Principal de Peralada i va formar part també de la cobla Barcelona, entre d’altres. Com a músic va exercir d'instrumentista de tible -en les primeres èpoques- i després de fiscorn.


El seu fill, Joaquim Serra i Corominas continuà la seva obra i fou el creador de sardanes considerades d'entre les millors de la música catalana.


Josep Serra és autor de 251 sardanes, d’obres lliures per a cobla i també va adaptar balls vuitcentistes. És considerat per Josep Pla, a ‘La Substància’, el Ruyra de la sardana, per l’equilibri i precisió de la seva obra.


Algunes de les seves sardanes més conegudes són GentilEl despertar d’un somni, la pubilla empordanesa  i l'escollida pel dia Universal de la Sardana 2024, Jorn alegre.

footer