Noticia
actualitat recull de premsa

2024/25: Nou curs amb El País a l’Escola

23 DE JULIOL DE 2024 El projecte de SomSardana que porta la sardana a l’escola

Hi haurà una nova edició d ‘El país a l’escola’ pel curs 2024-25. Aquest projecte és una aposta de SomSardana per treballar la sardana a l’aula i ballar-la a plaça. La formació està adreçada a totes les escoles principalment de la demarcació de Barcelona que tinguin interès a integrar la sardana i la cobla al currículum de l’alumnat de primària, especialment dels cicles mitjà i superior -de 3r a 6è curs-. 


Es tracta d’una campanya molt flexible, entre els mesos de gener a maig, que cada escola adapta a la realitat dels seus grups escolars. A més, com a novetat d’aquest curs les escoles podran escollir entre la opció de comptar amb un monitor sardanista especialitzat (a escollir entre dues o tres sessions presencials) o bé no demanar monitor.


El país a l’escola posa a disposició de les escoles els recursos pedagògics necessaris per ensenyar a ballar sardanes als seus alumnes, que consten d’uns vídeos tutorials i material de suport pel seu correcte ensenyament. També s’ofereix una sessió de sardanes pels docents que ho desitgin, que tindrà lloc el dissabte 18 de gener de 2025.


El nou format instaurat el 2022, vol reforçar el paper dels mestres com a transmissors de la nostra cultura i tradicions i fomentar, alhora, la creació d’aliances entre els centres educatius i les entitats sardanistes en favor dels beneficis de la nostra dansa que es pot treballar des de multitud d’àrees de coneixement com poden ser les matemàtiques, la llengua o la història, a més de la música, la plàstica i l’expressió corporal. A més, es treballen un seguit de valors com poden ser la cohesió de grup, la no violència i el respecte cap els altres, el treball en grup i la solidaritat.


Imma Pujol, responsable de l’àrea d’Ensenyament i Igualtat de SomSardana assegura que “la bona resposta del curs passat, en què hi varen participar 22 escoles, un 60% més que l’any anterior, confirma que aquest format ha quedat consolidat i volem continuar fomentant-lo per poder créixer en número d’alumnes als que ha d’arribar la sardana, com a música i com a dansa de país que és”.


Participar al concurs de dibuix, centrat en la sardana i la cobla, és totalment optatiu i el dibuix guanyador que és la imatge que promociona la campanya del curs següent, es fa públic durant la cloenda conjunta de totes les escoles participants en la que es fa un ballada multitudinària amb la cobla Sant Jordi al pla de la catedral de Barcelona i que enguany serà el 9 de maig. 


Les escoles interessades a treballar la sardana als cursos de primària, poden inscriure’s a través de la pàgina web www.elpaisalescola.cat fins el 15 de novembre 2024.


La demarcació de Lleida també ha engegat la nova campanya per acostar la sardana a les escoles que es coneix sota el nom de 'Saltem i Ballem', i del que destaca l’alta participació de la passada edició, en la que hi van participar 2.673 alumnes de 58 centres educatius de 9 comarques de la demarcació de Lleida.


I pel que fa a la campanya 'La sardana a l'escola' que és la destinada a les escoles de comarques gironines, ha fet la convocatòria i obrirà les inscripcions el proper 2 de setembre amb l'inici del nou curs.

footer