Noticia
actualitat recull de premsa

Anunciats els finalistes i guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2024

17 D'OCTUBRE DE 2024

Ja es coneixen alguns dels premiats que rebran un reconeixement durant la gala dels premis Capital de la Sardana  que tindrà lloc el dissabte 16 de novembre al Teatre Conservatori de Manresa. L’acte reconeixerà el cantant Fredrik d’Eufòria de 3Cat, que rebrà el nou Premi Especial SomSardana 2024.


La gala serà conduïda per dos artistes del centre manresà LaCrica que l’amenitzaran amb un espectacle de circ juntament amb la participació de la Cobla Ciutat de Girona que iniciarà la vetllada interpretant L’Àliga de Manresa, de Carles Cases. Un dels moments més emotius però serà la interpretació del bolero inèdit ‘Si tu vols...’ del compositor manresà Joan Làzaro, mort el passat mes de juliol.


L’acte es clourà l’actuació de Fredrik i la cobla Ciutat de Girona que estrenaran l’arranjament per a cobla que ha fet Esteve Molero de la composició Sardana pe’n Berto, del mateix Fredrik. I és que per donar continuïtat a la iniciativa de l’arranjament del Coti x Coti per a cobla, SomSardana s’ha proposat encarregar cada any un arranjament per a cobla de peces musicals d’autors que hagin posat la sardana al centre de la seva creació.


Sobre els premiats


Els Premis Capital de la Sardana, que suposen el més alt reconeixement per a persones i entitats del món de la sardana, arriben renovats en l’edició d’enguany amb el nou premi SomSardana i la proposta de finalistes i premiats. L’acte també s’ha avançat  en el calendari i manté el suspens fins a darrera hora a excepció de les medalles al mèrit sardanista i musical i els aniversaris, que es coneixen des d’avui.


La Medalla al Mèrit Musical 2024 la rebrà el músic Josep Antoni Sánchez, per la llarga trajectòria com a tenorista al capdavant de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona durant més de trenta anys mentre que la medalla al Mèrit Sardanista recau enguany a Joan Casals Potrony. A ell se li reconeix la seva tasca en el món de la sardana esportiva com a dansaire, organitzador i tresorer de la Unió de Colles així com el seu compromís amb Festival de la Sardana de Ceret.


A part de les medalles, els premis Capital de la Sardana tenen tres categories: a l’Entitat, a la Formació i a la Comunicació i cadascuna d’aquestes categories té tres nominats o finalistes.


Pels premis A L’ENTITAT, competeixen l’Agrupació Cultural Folklòrica Molins de Rei per haver arribat als més joves de la població, l’Associació Sardanista U Octubre de Centelles, per la seva difusió de la sardana a la localitat amb una àmplia participació i el Col·lectiu Sardanista de Balaguer, per la redefinició de la seva programació donant continuïtat als valors de la Capitalitat de la Sardana.  


Pel que fa a la categoria A L’ACTIVITAT, la comissió ha nomenat tres finalistes. Són l’Abadia de Montserrat, per consolidar-se com a espai de trobada sardanista i per exportar la sardana al Vaticà amb l’actuació d’una cobla, el Grup Sardanista Montserrat, per ballar la sardana més alta del món al cim de la muntanya Ararat i la Federació d’Ateneus de Catalunya, per l’oferta de cursos de sardanes que han normalitzat la nostra dansa en diferents ateneus del país.


La categoria dels premis A LA FORMACIÓ té també 3 finalistes. L’Associació La Nostra Dansa de Tordera, pels gairebé 50 anys de cursets de sardanes a l’estiu amb gran èxit, l’Escola Pia de Balaguer per a la creació de la primera colla sardanista esportiva sorgida d’una escola i el Projecte La percussió corporal, una eina d’introducció de la sardana i la sonoritat de la cobla a l’ESO, per ser una proposta atractiva i de qualitat que apropa la cobla i la sardana a l’institut.


Finalment i dins la categoria de premis A LA COMUNICACIÓ, els finalistes són Joaquim Fabrés Barberà, per la seva tasca com a informador sardanista i comunicador a les terres de ponent, LaXarxa+, per l’aposta pel món de la sardana als seus mitjans i el programa de ràdio Coblejant, per la difusió de la sardana i la cobla a través de les seves xarxes socials.


Els guanyadors de cadascuna d’aquestes quatre categories es faran públics durant la celebració de la Gala.


Els aniversaris


Enguany, SomSardana reconeixerà els 75 anys del Concurs de colles de Tarragona, els de l’Agrupació de Sardanistes de Caldes de Malavella i del seu aplec de la sardana i també els tres quarts de segle dels Amics de la Sardana de Premià de Mar.


A més a més, també rebran un guardó pels seus 50 anys d’activitat sardanista ininterrompuda l’Aplec de Malgrat de Mar, l’Aplec de Tarragona i l’Aplec de Móra d’Ebre.


La gala comptarà amb l’assistència d’autoritats polítiques i del món de la sardana i la participació de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ciutat que és Capital de la Sardana fins al març de 2025 quan passarà el relleu a Olot.

footer